hmyzí hotel

Nový hmyzí hotel nově funguje na Praze 15 v Hostivaři. Díky Titiu

Nový hmyzí hotel slouží na Slunečném vršku (Městská část Praha 15 ) k úkrytu těch nejmenších (nyní nemyslíme děti 👶). Proč podporujeme, aby v zástavbě přežili hmyzáci? Důvod je jasný. Hmyz stojí na počátku potravního řetězce a tvoří 80 % živočišných druhů na Zemi. Zajišťuje potravu pro řadu ptáků, kteří zase poslouží jako potrava dalším živočichům. Pokud bychom nezvratně přišli o hmyz, přestali by velmi rychle existovat bezobratlí a následně i řada obratlovců.

Základem pro tvorbu hmyzího hotelu, který funguje, je samozřejmě podmínka udělat to správně, jinak se mu hmyz obloukem vyhne.

Jak správně vyrobit hmyzí hotel

Pokud budete uvažovat i vy o této tvorbě, tak vězte, že:

  • Je důležité nenatírat dřevo barvou. Hmyz bude dráždit a vyhne se mu. Stejně tak když bude barva toxická či bude hmyzu prostě smrdět.
  • Využijte nejlépe dřevo, které je ze zbytkového materiálu, hmyz neocení, když půjde o materiál, který vypadá hezky, bohatě stačí prkénka z chaty.
  • Udělejte stříšku šikmou, ať po ní voda stéká.
  • Přemýšlejte o tom, jaký materiál dáte dovnitř. Nejlépe z materiálů, co jsou po ruce. Řada věcí se dá koupit i v kdejakém obchodu s dekoracemi, ale o šetrném přístupu k přírodě v případě náročnosti na zpracovávání, skladování, prodej, distribuci apod. nemůže být v tomto případě v součtu řeč.

Děti z Titia nasbírali v lesoparku ze země různé přírodniny, ve kterých se nyní hmyz může ukrýt. Stříška hotelu poslouží proti mokru. Když nám nasněžilo, je to vidět úplně nejlépe.

Co děti nasbíraly a jaký hmyz v hotelu můžeme očekávat? Dřevo (brouci, kteří se skrz něj prohryzávají, tzn. červotoči, škvoři), větvičky (pavouci, brouci). Suché listy a sláma (berušky, stonožky, mravenci, slimáci).

Přejeme, ať se v hotýlku hmyzu dobře bydlí. A když doma najdete pavouka 🕷, vezměte ho na výlet do přírody namísto do hadice vysavače. jistě to ocení. Ostatně ačkoli jde o predátora, nemá v úmyslu vás napadnout. Proto nebuďte útočníci ani vy.