vaření

Vaření, pečení a smažení na schůzkách

V květnu jsme měli pouze tři schůzky, neboť 1. května se slavil svátek práce a lásky čas a hned týden na to, 8. května, se slavil Den vítězství (konec 2. světové války). O to dobrodružnější to však celé bylo. Téma měsíce bylo vaření, pečení, smažení a samozřejmě jezení hotového jídla. A co že jsme se naučili?

Obsluhovat outdoorový vařič i troubu na pečení

Smyslem činností Titia je mimo jiné naučit se základním dovednostem pro život. Klackonošové díky květnovým schůzkám měli možnost péct sušenky v horkovzdušné troubě. Naučili se tak obsluhovat tento domácí spotřebič. Navíc znají zásady bezpečného používání. To se jim bude moc hodit na táboře, kde budeme mít vyrobenou troubu, pod kterou budeme rozdělávat oheň.

Vlčáci se naopak naučili s outdoorovým plynovým vařičem. Dokázali ho společně zapálit pomocí křesadla a pochopili nutnost být v případě vaření opatrní.

vaření

Známe nové recepty

Kokosové sušenky

Klackonošové upekli výborné měkké kokosové sušenky. Recept na ně najdete tady.

Kosmatice

Vlčáci si nasbírali květy černého bezu (opravdu musí být zcela rozkvetlé). Ty pak obalili v těstě (mléko, hladká mouka, vejce, sůl) a narychlo osmažili v ešusu. K podávání doporučují nastrouhaný sýr.

Táborový jídelníček

Všechny děti měly možnost zapojit se do skládání táborového jídelníčku. Díky tomu se naučily, co to vůbec jídelníček je, že by měl být co do složení pestrý a navíc ví, na co se mohou v létě těšit. Jídla byla vybírána již na dubnových schůzkách. Každý mohl říct, co mu chutná a co ne. Finální výběr a složení pak přišlo na poslední květnové schůzce.

Nakupovali jsme suroviny v obchodě

Klackonošové šli do obchodu a samostatně nakoupili suroviny potřebné k vaření za určitý obnos peněz. V budoucnosti si zkusí ze surovin uvařit jídlo. podobně jako Vlčáci, kteří v květnu samostatně ogrilovali kuře a uvařili si halušky se špenátem. Jednalo se o totožné suroviny, které v lednu (téma schůzek pohyb venku) nakoupili podobně jako Klackonošové.