pohyb

Pohyb venku: lednové téma činnosti přineslo mnoho

Během celého ledna jsme se věnovali obecně pohybu v blízkém okolí, které se nás bezprostředně týká, ale i myšlení v souvislostech v rámci celého světa. Co konkrétně děti zjistily? Naučily se bezpečnému pohybování se v dopravních prostředcích, čtení v jízdních řádech, zastávkám na znamení.

Mimo to družina Klackonošů ulovila kešku a zjistila více o geocachingu jako moderní hře, která využívá technologii GPS. Abychom zjistili, že celá planeta je rozdělena na souřadnice, jsme otevřeli starý dobrý školní atlas a ukázali si, jak to zhruba funguje a zkoušeli najít různá města dle poledníků a rovnoběžek. K tomu jsme přizvali i Vlčáky.

Vlčáci namísto kešky navštívili supermarket, kde se museli sami domluvit na nákupu jídla do 100 Kč, které následně na některé z budoucích schůzek uvaří. Pochopitelně z totožných, ale čerstvých surovin. Jídlo to ale bude jistě dobré. Opičák už toto ověřil. Počítání dalo trochu zabrat a i když bylo vše spočítáno správně, o několik korun byli překvapeni. Vysvětlili jsme si tedy, jak fungují některé triky obchodníků s cenovkami.

Vlčáci se velmi dobře zorientovali v mobilní aplikaci Mapy.cz a neomylně šli správným směrem k vytyčenému bodu na místní benzínku. Abychom tím nezasekali celou schůzku, tak jsme se dříve vrátili do tepla klubovny a ukázali si různé druhy map. Turistickou, mapu Měsíce, mapu planety Mars, mapu hvězdné oblohy, historické mapy či rozdíl mapy a plánku.

Také jsme se vydali do nočního ovocného sadu, abychom zjistili, že skřítkové ukryli jakýsi poklad a my máme možnost ho objevit. Stopy v plánku vedly kamsi na Karlštejnsko. Odjeli jsme tam tedy na lednový výlet. A skutečně. V bývalých dolech v lomu, kam jsme slezli, poklad ukrytý byl. Střežili ho netopýři, u kterých jsme si řekli, proč je z nočního spánku nemáme vyrušovat a jak se v takových chvílích chovat.

Završující schůzkou byl pokus o nalezení noční kešky. Šli jsme po světelných znameních v lese, ale celou trasu jsme nestihli projít, neboť začal foukat silný vítr. Vysvětlili jsme si, proč v takových chvílích není radno vstupovat do lesů a vyhli jsme se jim obloukem.

Vedoucím se navíc povedlo sehnat tábořiště pro letní tábor 2024, což je velká výhra. Do tábora bychom se na ono místo rádi vydali na výpravu a pořádně to tam prozkoumali.